Εντέλλεσθε σημασία, τι σημαίνει;

Εντέλλεσθε σημαίνει να ζητάω από κάποιον/α να κάνει οπωσδήποτε κάτι (κυρίως για προσωπικό όφελος ή φορέα εξουσίας)

Παράδειγμα γράφει ο Γεώργιος Φίλιππας: ..που οδήγησαν μάλιστα και στον ανήκουστο εξαναγκασμό σε εφημερία με την διαδικασία του “εντέλλεσθε” στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της ιατρού!

Συνώνυμο του Διατάζω

Άλλο ένα γενικό παράδειγμα: ο υπουργός εντέλλεται τις αρμόδιες εφορίες να εντείνουν τους ελέγχους για φοροδιαφυγή

μου δίνουν διαταγή παράδειγμα: οι αρμόδιοι εντέλλονται να ενεργήσουν έλεγχο

Kατά Μπαμπινιώτη, εντέλλομαι σημαίνει «αναθέτω σε κάποιον την εντολή για την εκτέλεση συγκεκριμένης αποστολής», π.χ. «ο υπουργός εντέλλεται τις αρμόδιες υπηρεσίες να τηρούν σχολαστικά τις κείμενες διατάξεις». Ο Μπαμπινιώτης έχει μάλιστα και ειδικό πλαίσιο στο οποίο εξηγεί για ποιο λόγο κατά τη γνώμη του είναι εσφαλμένη η χρήση «εντέλλομαι» με τη σημασία «δέχομαι εντολές». Θεωρεί λάθος φράσεις όπως «Τα λιμενικά όργανα εντέλλονται να παρακολουθούν την τήρηση των κανονισμών» και προτείνει αναδιατύπωση είτε με το «έχουν λάβει εντολή να…» είτε κάτι σαν «οι αρμόδιες λιμενικές αρχές εντέλλονται τα λιμενικά όργανα να…»

Από την άλλη, το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής (Τριανταφυλλίδη) δίνει δίκιο στην κ. Γεροβασίλη, αφού δέχεται για βασική σημασία του «εντέλλομαι» το «δέχομαι εντολή, διατάσσομαι» και ως σπανιότερη την ενεργητική σημασία.

Γεώργιος Φίλιππας

✅ Διαφέρουμε, θα τα καταφέρουμε… Μαζί!

Υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας - Κίνημα “Ελεύθεροι Ξανά”

mob.: 6955422489
www.giorgosfilippas.gr
e-mail: mr @ macroweb.gr

Αφήστε μια απάντηση