Βασικοί προγραμματικοί άξονες κινήματος «Ελεύθεροι Ξανά»

ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ

– Μείωση βουλευτικού μισθού κατά 50%.

– Άρση βουλευτικής ασυλίας.

– Μείωση των κομματικών επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Τέλος στις παροχές και έξτρα ελαφρύνσεις βουλευτών.

– Εκλογή προέδρου δημοκρατίας από το λαό.

– Μείωση αριθμού βουλευτών στους 200.

– Ίδρυση γερουσίας 50 ατόμων αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς άνω των 60 ετών, με εφ’ όρου ζωής δικαίωμα που θα διατηρούνται μακριά από κάθε άλλο αξίωμα και θα ελέγχουν το ηθικό και συνταγματικό σκέλος των νομοσχεδίων.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ

– Αναβάθμιση της Ελληνικής Αμυντικής βιομηχανίας με στόχο την σταδιακή ανεξαρτητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα   άλλων χωρών.

– Ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών με χώρες που έχουν αμοιβαία συμφέροντα με τη χώρα μας. Συμμετοχή  σε εξοπλιστικά προγράμματα  άλλων χωρών για απόκτηση τεχνογνωσίας.

– Ανασυγκρότηση και ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να βρίσκονται σε ετοιμότητα, όποτε κι αν χρειαστεί.

– Η ασφάλεια των Ελλήνων θα τεθεί σε προτεραιότητα με μέτρα που θα παρθούν όπως η φύλαξη των συνόρων σε στεριά, αέρα και θάλασσα, η αντιμετώπιση παράνομα εισελθόντων

– Ισχυροποίηση των Ε. Δ. ώστε να μπορούν να υπερασπισθούν την ελληνική επικράτεια και μετά την  επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης και τη χάραξη της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

– Τέλος στις διακοπές ρεύματος και νερού λόγω οφειλών στους αδύναμους εισοδηματικά πολίτες.

– Κατάργηση της χρέωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Αναστολή της πληρωμής  ΕΤΜΕΑΡ  όσο διαρκεί η κρίση και δραστική μείωσή του στη συνέχεια για τα νοικοκυριά.

– Αφαίρεση από τους λογαριασμούς, χρεώσεις που δεν σχετίζονται με την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

– Επαναπροσδιορισμός και διεύρυνση των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ως προς τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια περιλαμβάνοντας και άλλες ευάλωτες ομάδες καταναλωτών.

– Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να υπάρχει ουσιαστική εποπτεία και καταπολέμηση των φαινομένων της αισχροκέρδειας και των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

– Μείωση των φόρων στα καύσιμα.

Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.

Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

– Σταθερός φορολογικός συντελεστής 10% για τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

– 20% φοροαπαλλαγή στα προϊόντα προς εξαγωγή που παράγονται στην Ελλάδα.

– Μείωση ΦΠΑ στο 16% και στα τρόφιμα 6%.

– Κατάργηση από τα μητρώα του Τειρεσία των Ελληνικών Επιχειρήσεων που τα τρία τελευταία έτη δεν έχουν δημιουργήσει  κανένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο.

– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% στις επιχειρήσεις.

– Δυνατότητα ένταξης κάθε Ελληνικής Επιχείρησης σε πρόγραμμα εξυγίανσης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της το οποίο θα προτείνεται από την ίδια την επιχείρηση και θα εγκρίνεται από αρμόδια Δικαστική Επιτροπή.

ΥΓΕΙΑ

– Εκσυγχρονισμός δημόσιων νοσοκομείων στα πρότυπα των ιδιωτικών.

– Εξετάσεις ειδικότητας στους ιατρικούς συλλόγους με 3μελή επιτροπή σε κάθε νομό.

Έλεγχος ιατροφαρμακευτικού υλικού συμβάσεις για αποφυγή
αισχροκέρδειας.

– Συνεργασία δημόσιων ιδιωτικών νοσοκομείων ακόμα και στις ειδικότητες.

– Οκτάωρο κυκλικό ωράριο εφημεριών και μισθοί ειδικευόμενων ειδικών βάσει των πραγματικών αναγκών της  κοινωνίας μας.

ΠΑΙΔΕΙΑ

– Επανακαθορισμός προγραμμάτων σπουδών, σχέση ωραρίου – γνωστικών αντικειμένων, δραστηριοτήτων, παιδαγωγικών καθορισμένων στόχων και εισαγωγή νέων μαθημάτων με σκοπό την καλλιέργεια γνωστικών και ψηφιακών δεξιοτήτων.

– Έμφαση στα μαθήματα Πολιτισμού και Ιστορίας της Ελλάδας, Ελληνικής Γλώσσας, Μαθηματικών, Θρησκευτικών. Εισαγωγή μαθημάτων Θρησκειολογίας (για μαθητές που δεν είναι Χ.Ο.)  

– Επένδυση του Υπ. Παιδείας  στους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας με διαρκή επιμόρφωση στη σύγχρονη παιδαγωγική κατάρτιση, γνώσεις νέων τεχνολογιών μέσω διαρκούς επιμόρφωσης.

– Επαναπροσδιορισμός του θεσμού του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, δραστηριότητες, με επαναφορά του υπευθύνου δασκάλου ολοήμερου, χωρίς περιορισμούς και κριτήρια εγγραφής μαθητών.

– Διορισμοί σε οργανικά  κενά  χωρίς γραπτό διαγωνισμό με ορθή επικαιροποίηση  και σύσταση των απαραιτήτων νέων οργανικών θέσεων ανά κλάδο και ειδικότητα, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, με αναβάθμιση του θεσμού του αναπληρωτή.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

– Συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ασφαλούς επανεκκίνησης του εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού σύμφωνα με ορθές και ουσιαστικές στοχεύσεις.

– Καμπάνια προβολής με νομοθετικές πρωτοβουλίες και σε απόλυτη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και των επιχειρηματιών του κλάδου, για τη διαφήμιση συνολικά της χώρας στο εξωτερικό με το όνομα «Η Ελλάδα του φωτός» (Greece of light). Αντίστοιχη καμπάνια στο εσωτερικό με τοπικές συνεργασίες δήμων, κοινοτήτων και τοπικών επαγγελματιών για την προώθηση του στόχου «Εξερευνούμε τη χώρα μας».

– Ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν με βάση την ποιότητα.

– Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, εστίαση εντός των καταλυμάτων, της υπηρεσίας τουριστικού πακέτου, εγχώριων μεταφορών και θαλάσσιου τουρισμού στο 6%.

– Δίχτυ προστασίας εργασίας και εργαζομένων μέσω προγραμμάτων επιδότησης και διεύρυνση του ταμείου ανεργίας λόγω της κρίσης που μαστίζει τη χώρα από την έναρξη της επιδημίας.

– Αναστολή του τέλους διανυκτέρευσης που επιβαρύνει τον πελάτη για όσο διάστημα χρειαστεί.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

– Επαναπατρισμός με τη βοήθεια και διμερών συμφωνιών για τους παράνομα εισελθόντες. (Όσοι περνούν τα σύνορα απρόσκλητοι θεωρούνται παράνομοι.) Έλεγχος, ταυτοποίηση, επαναπατρισμός εντός 28 ημερών.

– Συνοριοφύλακες με μισθό – Έλληνες σε Έβρο και νησιά.

– Διασπορά και όχι γκετοποίηση μειονοτήτων που ζουν νόμιμα στην χώρα μας

– Παραμονή στην χώρα μας με πλαφόν. Όσους μπορούμε να αφομοιώσουμε στην οικονομία ΧΩΡΙΣ να μένουν τα Ελληνόπουλα στην ανεργία.

– Έως 20% μέγιστο το ποσοστό των αλλοδαπών παιδιών στα σχολεία.

ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

– Ίδρυση Υπουργείου απόδημου ελληνισμού, με συμμετοχή φορέων και συλλόγων του απόδημου Ελληνισμού καθώς και αναβάθμιση της γενικής γραμματείας του απόδημου Ελληνισμού.

– Δημιουργία φορέα παγκόσμιου ελληνισμού με συμμετοχή και ακαδημαικών για επαναπατρισμό του ανθρώπινου δυναμικού.

– Δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημου Ελληνισμού, με αριθμό Βουλευτών αντίστοιχο των εγγεγραμμένων.

– Ισότιμη ψήφος σε  όλες και όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και κατάργηση του πλαφόν των 350.000 ψηφοφόρων.

– Ίδρυση φορέα ανάπτυξης νεοφυών  επιχειρήσεων με ομογενείς  και Έλληνες του εξωτερικού  σε συνδυασμό με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για την  υποστήριξη τους καθώς και δημιουργία Career Office .

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

– Οικονομική και περιβαλλοντολογική μελέτη για την αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο.

– Μελέτη και επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς για τον εκσυγχρονισμό στον τρόπο λειτουργίας των ΕΔΧ οχημάτων.

– Άμεση σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων για την ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης και του πιο απομακρυσμένου νησιού μας.

– Απεμπλοκή και άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου μετεγκατάστασης των δυο σταθμών ΚΤΕΛ στις καινούργιες εγκαταστάσεις στο Βοτανικό.

– Επανεξέταση της πρόσφατης συμφωνίας με την ΤΡΕΝΟΣΕ για τυχόν ζημιά του ελληνικού δημοσίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

– Αναβάθμιση του μουσειακού δυναμικού, με ίδρυση νέων μουσείων και επανακαθορισμό ωραρίου λειτουργίας.

– Εργαλειοποίηση των νέων τεχνολογιών: Επτάγλωσση ψηφιοποίηση του συνόλου του πολιτιστικού μας προϊόντος. Πανελλαδικός και τοπικοί Πολιτιστικοί Χάρτες-Διαδρομές θα στηρίζουν την επικοινωνία, την διάδραση, την οικονομία, την ανταλλαγή της πληροφορίας, την γνώση.

– Μετάδοση γνώσεων τοπικών παραδόσεων, εθίμων, πολιτισμού, τεχνών, μνημείων κλπ. στους μαθητές με πρόσθεση διδακτικής ώρας.

– Επιστροφές κλεμμένων στοιχείων του πολιτισμού μας. Επικαιροποίηση του ζητήματος της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.Επιστροφή των υλικών πολιτιστικών στοιχείων που εκλάπησαν από τους Γερμανούς κατακτητές.

– Βιομηχανική/βιοτεχνική πολιτιστική δημιουργία. Ειδικό βάρος στην ανάπτυξη της βιομηχανικής/βιοτεχνικής πολιτιστικής δημιουργίας που αφορά βασικά την μόδα και το design.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

– Επανασύσταση της οργανωτικής δομής του τομέα «Ελληνικός Αθλητισμός» με τον διαχωρισμό του Υπ. Αθλητισμού & Πολιτισμού σε δύο ξεχωριστά υπουργεία για την μεγίστη αποδοτικότητα και των δύο.

– Προβολή και ανάδειξη στο εξωτερικό του Ελληνικού Αθλητισμού, του Αθλητικού Πολιτισμού μας με βάση τους Ολυμπιακούς Αγώνες μας, δια μέσου νεοσυσταθέντος τμήματος Διεθνών Σχέσεων και κατοχύρωση διεθνώς Πνευματικών & Οικονομικών δικαιωμάτων.

– Επίβλεψη από το Υπ. Αθλητισμού των αυτόνομων επαγγελματικών αθλημάτων ποδοσφαίρου (Ε.Π.Ο.), εποπτεία όλων των υπολοίπων επαγγελματικών αθλημάτων δια μέσου των Αθλητικών Ομοσπονδιών, με στελέχωση από επιτροπές διαφάνειας και οικονομικής διαχείρισης αυτών (ελεγκτικοί μηχανισμοί).

– Πλήρης στήριξη με ευθύνη του Υπ. Αθλητισμού και της Γ.Γ.Α. της άθλησης ΑΜΕΑ σε πανελλαδικό επίπεδο, σε οποιοδήποτε ατομικό ή ομαδικό αγώνισμα δια μέσου των επιμέρους αντιστοίχων Αθλητικών Ομοσπονδιών.

– Επανασύσταση και επαναλειτουργία των Αθλητικών Σχολείων στην χώρα και σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας προβολή όλων των αθλημάτων πιλοτικά σε όλα τα σχολεία της χώρας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

– Μείωση του ΦΠΑ πρώτων υλών για τους αγρότες. και του ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ στο αγροτικό πετρέλαιο. Κατάργηση του ΦΠΑ στο αγροτικό πετρέλαιο.

– Οικονομικά κίνητρα για νέους αλλά και παλαιούς αγρότες , για να μείνουν στο τόπο τους και να καλλιεργήσουν τη γη, μέσω και προγραμμάτων της Ε.Ε.

– Τράπεζα Ελληνικών σπόρων (στα πρότυπα της Νορβηγίας). Εναλλακτικές παράλληλες καλλιέργειες μετά από έρευνα του μικροκλίματος και των ιχνοστοιχείων του εδάφους κάποιων περιοχών.

– Ποσόστωση εισαγωγών σε προϊόντα που ήδη παράγουμε.

– Προώθηση της ανάπτυξης των αγροτικών προϊόντων μέσω marketing mix, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ  στις αγροτικές περιουσίες καθώς και του φόρου οχημάτων  που αγοράζονται από την Ε.Ε. προς αγροτική χρήση.καθώς και στήριξη εγχώριων βιομηχανιών καινοτόμων αγροτικών μηχανημάτων.

– Φραγμός στα εμπορικά καρτέλ, με πλαφόν ποσοστών κέρδους όπου αυτό επιβάλλεται.

– Ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή γεωργίας & κτηνοτροφίας, μέσα από νέα και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης και καλλιέργειας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

– Καταπολέμηση του παράνομου υπαίθριου εμπορίου

– Αλλαγή πλαισίου με έμφαση στην πρόληψη για το σχέδιο καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας – κακοποίησης.

– Επένδυση στο θεσμό αστυνομικός της γειτονιάς.

– Επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ως αρωγό στην προστασία του Πολίτη.

– Αναγνώριση της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας & αύξηση μισθού σε όλα τα σώματα ασφαλείας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Επιβολή πλαφόν στις τιμές λιανικής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος.

(Το κράτος έχει το management της ΔΕΗ, αν απαιτηθεί, ανακτά το 51% των μετοχών).

– Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων σε επίπεδο ΟΤΑ.

– Αναδρομική Φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας από την περίοδο 08/’21.

– Δημιουργία και εφαρμογή πλαισίου για τη δημιουργία και εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

– Φρένο στην αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί περιοχές “Natura” και αναδασωτέες.

Ο απεγκλωβισμός της ενέργειας σε ποσοστό 100% από το Χρηματιστήριο είναι επιβεβλημένος. Με βάση τις παρούσες μνημονιακές δεσμεύσεις, η ενέργεια που παράγεται από τη ΔΕΗ περνά σε ποσοστό 80% μέσα από το Χρηματιστήριο. Όμως: Η ενέργεια που παράγεται με Φ.Α. είναι μόλις το 34% από τη συνολική παραγωγή της ΔΕΗ. Οι υψηλότατες τιμές, είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως η ενέργεια περνά μέσα από τρία χρηματιστήρια και όχι ένα. Παιχνίδι κερδοσκόπων με την σφραγίδα της ΕΕ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τους τελευταίους μήνες, ολόκληρη η Ευρώπη βιώνει μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες. Οι πηγές της ακρίβειας οφείλονται σε έλλειψη παροχής ΦΑ σε σχέση με τη ζήτηση και τη τεχνητή αύξηση των τιμών μέσω των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων από την ΕE.

Η ενέργεια που καταναλώνουμε στην Ελλάδα προέρχεται κατά 78% από εισαγόμενα υγρά καύσιμα και φυσικό αέριο (ΦΑ), ενώ μόλις το 22% προέρχεται από τους εγχώριους λιγνίτες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Έτσι, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί σημαντικό αρνητικό παράγοντα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών επιβαρύνοντας διαχρονικά το δημόσιο χρέος.

– Πώς μπορεί να επιτευχθεί η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδος;

Ακολουθούν οι 5 άξονες με στρατηγικό στόχο την ενεργειακή αυτονομία.

– Υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Σχετικά με τα Υδροηλεκτρικά (ΥΗ), κατασκευάζονται εικοσιπέντε (25) νέα μεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα (ΥΗΕ) και προστίθενται 5.000 εκατ. κυβικά μέτρα αποθήκης νερού. Θωρακίζεται, έτσι, η χώρα για την αντιμετώπιση παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας.

– Υπεράκτια, Χερσαία και Πλωτά αιολικά πάρκα.

Ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθερής θεμελίωσης στον πυθμένα της θάλασσας, χερσαίων σε ακατοίκητες βραχονησίδες καθώς και πλωτά αιολικά πάρκα όπου η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει.

– Εξόρυξη Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα  με τις εκτιμήσεις της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ανέρχονται σε περίπου 20 δισεκατομμύρια ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου της  παρουσίας υποθαλάσσιων κοιτασμάτων υφαλογεννών ασβεστολίθων.

Συνεπώς η Ελλάδα έχει βάσιμες πιθανότητες να διαπιστωθούν και να παραχθούν σημαντικές ποσότητες Φυσικού Αερίου που θα μπορούσαν σε βάθος 35ετίας να φθάσουν τα 5 τρις κυβικά μέτρα και να αντικαταστήσουν πλήρως το εισαγόμενο στην χώρα μας ΦΑ, αλλά και να καταστήσουν τη χώα μας σε κυρίαρχη παραγωγό χώρα «Μπλε Υδρογόνου».

– Παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου.

Η Ελλάδα έχει μεγάλη δυναμική για παραγωγή πράσινου υδρογόνου λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επομένως, θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην παραγωγή και εξαγωγή υδρογόνου σε ανταγωνιστικές τιμές προς εκείνες τις χώρες που δεν διαθέτουν πολλές ΑΠΕ.

– Παραγωγή βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων.

– Δημιουργία περισσοτέρων αποθηκευτικών μονάδων φυσικού αερίου όπως συμβαίνει σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο και Ρεβυθούσα.

– Ψηφιοποίηση δικτύων διανομής.

– Αξιοποίηση λιγνίτη και μετατροπή του σε καθαρό καύσιμο.

– Αποσαφήνιση νομοθεσίας με σκοπό να αναδειχθούν κίνητρα για ανάπτυξη και εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Δείτε περισσότερα εδώ: www.eleutheroixana.gr